Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Wie is er bang voor de wolf?

“Of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt....’’

Dit wordt dikwijls gezegd om duidelijk te maken dat je geen keus hebt, dat je altijd de klos bent. Hoe dan ook. Een spreekwoord met een wat fatalistische ondertoon, als je het mij vraagt. Maar niemand heeft het mij ooit gevraagd en als men dat wel gedaan zou hebben, dan had ik toch geantwoord dat ik de voorkeur geef aan een beet van de poes boven een mij bijtende hond. Waarschijnlijk komt dat doordat ik in m’n leven al enkele malen onaangename ontmoetingen gehad heb met bijtende honden. Terwijl de poes mij hoogstens wel eens gebeten heeft bij het ‘katjesspel’, maar nooit met kwaadaardige bedoelingen
De hond staat misschien dichter bij zijn –waarschijnlijke- voorouders de wolven dan de huispoes bij de wilde boskat. Wolven hebben door de eeuwen heen een slechte reputatie gehad. Zelfs kinderen die nog nooit een wolf gezien hebben, zijn bang voor ze. Mogelijk komt dat door de rol van slechterik in de sprookjes van Roodkapje en van De Wolf en de Zeven Geitjes.

Wolven kwamen vroeger ook in onze streken voor en in de middeleeuwen werden ze driftig gejaagd omdat men dacht dat ze gevaarlijk waren voor de mens. Mensen zouden aangevallen en opgegeten kunnen worden, dacht men toen allerwegen. Dat blijkt echter mee te vallen. Wolven zijn schuwe dieren die het contact met mensen vermijden. Zij zoeken naar kleine prooien en jagen slechts in grote groepen –roedels- als ze in een ruim bemeten gebied met strenge winters leven en dan grote prooidieren proberen te bemachtigen. En dat zullen we in ons kikkerlandje dus niet zo gauw meemaken. En toch….

En toch is er de nodige opwinding ontstaan door het feit dat er wolven gesignaleerd zijn net over onze oostgrens. Met enige huiver wordt die constatering dan gevolgd door de voorspelling dat de wolven binnen afzienbare tijd ook in ons land zullen rondlopen. Ja, de eerste pootafdruk van een wolf is al ontdekt in de Achterhoek of in Limburg. “Te wapen, te wapen, landgenoten!”

Is die dreiging werkelijk zo groot? Of wordt dit verhaal door de pers weer eens opgeblazen tot een griezelig nieuwsfeit?

Zogezegd, wolven hebben ruimte nodig om in roedels te jagen. Dat zou kunnen op de Veluwe of in het gebied bij de Oostvaardersplassen. Wanneer daar onvoldoende voedsel voor de wolven te bemachtigen zou zijn, dan verdwijnen ze vanzelf. En als er exemplaren in hun eentje rond gaan struinen? Dan zou het misschien net zo gaan als met de vossen. Die zorgen ook voor enig overlast, weten de kippenboeren. Maar of de wolf even schrander is als de vos, dat moet nog maar blijken. Wie ooit het verhaal gelezen heeft van de Vos Reynaerde, kan aan de slimheid van de wolf gaan twijfelen, terwijl dit geschreven is in een tijd dat wolven, vossen en beren nog volop het land deelden met de mens!

Maar ja, de wolf had en heeft een slechte naam. Dat zal over enkele jaren wel anders zijn. We lezen onze kindertjes immers die griezelverhalen over Roodkapje en zo niet meer voor? Nee, we laten hen liever allerlei griezelverhalen op de beeldbuis zien. Dat is nog linkere soep dan de wolven van doctorandus P!
                                                                      

Door Henk Dame, 19 april 2011

 

Reageer op deze column!